Šmarjetna gora

Šmarjetna gora

 
Šmarjetna gora je nizki hrib oziroma osamelec, ki se dviga nad Kranjem na desnem bregu Save, hkrati je tudi zadnji odrastek Škofjeloškega hribovja. Ima 643m nadmorske višine.

Zanimivo je, da je bil vrh Šmarjetne gore včasih visok 654m. Pri gradnji hotela so namreč vrh odrezali, da so naredili prostorno teraso. Druga zanimivost je ta, da ima Šmarjetna gora dva vrhova, višjega in nižjega. Nižji vrh je iz turških časov obdržal ime Grmada (592m). Drugo ime za nižji vrh je Gradišče, kar priča o zanimivih arheoloških ostankih, ki kulturo gradišča uvrščajo v 8. stoletje pred našim štetjem.

Na južnih pobočjih so v strmini ohranjene ozke terase, na katerih so prazgodovinski ljudje gojili vinsko trto. Vinska trta je na Šmarjetni gori prisotna še danes. Omenjena trta je cep najstarejše trte v Sloveniji, znane mariborske trte.

Na Šmarjetni gori danes stoji hotel Bellevue z veliko teraso in cerkev Sv. Marjete iz 13. stoletja. S terase je enkraten razgled na celoten Kranj in njegovo bližnjo okolico. Ob lepem vremenu se z razgledne terase hotela vidi tudi do 20% Slovenije.
 

Avtor videoposnetka: Jure Porenta
Hotel Bellevue Kranj na Facebook-u Produkcija Spletko spletko.si